Kategorier
Zoologi

Fugleforing

Det er mange som liker å fóre fuglene om vinteren. Fuglenes nærvær er en viktig trivselsfaktor i hverdagen, ikke minst for eldre og ensomme mennesker. Men hva er det fornuftig å gi til fuglene?

Tidligere var det tørre brød- og kakesmuler folk la ut til småfuglene om vinteren. Det er også en lang tradisjon i å henge opp kornnek av havre til fuglene under julehøytiden. Men er dette det beste fóret til fuglene?

De fleste fuglene som lever i Norge om vinteren klarer å holde ut kulde bare de finner nok mat å spise, og det er fettinnholdet i maten som er viktig. Fuglene må rett og slett få i seg nok energi for å kunne holde varmen gjennom en lang vinternatt. Rent fett og fettholdige frø er derfor noe av det beste mange fugler kan få om vinteren.

Granmeis. Foto: Roar Solheim

De siste 40-50 år har solsikkefrø blitt den vanligste fuglematen som folk kjøper for å legge ut til fuglene. Solsikkefrø er energirik kost, men kan ha noen problemer fordi frø ofte søles ned på bakken under fórplassen. Borettslag har mange steder forbudt fugleforing fordi de er redde for at slik nedfallsmat skal tiltrekke seg rotter og andre smågnagere. Gnagerne finner gjerne slik mat som faller ned, men de blir ikke plutselig veldig tallrike på grunn av denne maten. Det er mer snakk om at vi plutselig ser disse dyrene fordi de spiser fuglemat under en fórplass.

Foto av flaggspett på meiseboller.
Flaggspett på meiseboller. Foto: Roar Solheim

Hvis du gir fuglene mat som ikke gir mye nedfall på bakken, kan du unngå denne konflikten med redselen for mus og rotter. Halve kokosnøtter er ypperlige å henge ut, fordi fuglene må henge på nøttene og hakke løs små biter av kokos som de spiser på stedet. Det samme skjer dersom du får tak i fett, talg eller spekk som du kan henge ut i metallnett på en trestamme. Også her må fuglene hakke løs små biter uten at det blir masse nedfall på bakken. Meiseboller i metallnett har samme effekt. Alle typer frø som fuglene plukker med seg for å spise et annet sted, gir lett nedfall på bakken. Spesielt ugunstig er såkalte villfuglblandinger. Her er det både korn og solsikkefrø om hverandre. Siden fuglene prøver å få mest mulig energi igjen per tidsenhet som de bruker til spising, kaster de gjerne korn og mindre næringsrike frø på bakken, og forsyner seg med de mest energirike frøene. Jordnøtter i metallnett kan gå an. Også her blir fuglene sitte og hakker løs små biter fra nøttene, uten å kunne fly av sted med hele nøtter eller miste dem på bakken.

Kjøttmeis på kokosnøtt. Foto: Roar Solheim

Mange spør om de MÅ mate fuglene for at de skal klare seg om vinteren. Til det er svaret NEI. Fuglene klarer seg som regel helt fint på egen hånd. Mating av fugler er derfor noe du kan gjøre for din egen opplevelses skyld. Fuglefóring gir deg muligheter for mange flotte næropplevelser med en rekke fuglearter. Men det er viktig å ikke overdrive. Spesielt der folk kaster brød til ender og svaner kan det oppstå problemer når mengden brødmat blir for stor. Derfor bør du bare hive ut små mengder av slik mat dersom du vil fóre vannfugler. I byer og tettsteder kan det være forbud mot slik mating fordi totalmengden raskt kan bli for voldsom.

Blåmeis på nøtteautomat.
Blåmeis på nøtteautomat. Foto: Roar Solheim
Abonner på bloggen:
error

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *