Kategorier
Zoologi

Forskjell på firfisle og salamander

Naturmuseet får ofte spørsmål fra publikum om hvordan man ser forskjell på salamander og firfisle. Dette er dyr med lik kroppsstørrelse og lik farge. Den ene er et amfibium, og den andre er et reptil, altså to ulike dyregrupper. Reptiler har tørr, skjellkledt hud og tær med klør, er dagaktive og løper fort. Amfibier har bløt, glatt hud, ingen klør, er nattaktive og beveger seg langsomt på land. Amfibier har eggleggingsfasen i vann, mens reptiler legger egg på land eller føder levende unger på land.

Her forklarer vi nærmere forskjell melllom firfisle og salamander, og viser hvordan du kan skille mellom hunner og hanner.

Firfisle

Nordfirfisla (Zootoca vivipara) har oftest disse fargene i brunt og grått med sorte prikker, og de er svært godt kamuflert mot skogbunnen og trestammer. Foto: Beate Strøm Johansen.

Vi har opprinnelig kun en firfisleart i Norge og den heter Nordfirfisle (Zootoca vivipara). Firfisler er øgler i klassen reptiler (krypdyr), i ordenen skjellreptiler Squamata (også kalt skjellkrypdyr) og firfislefamilien Lacertidae og i slekten Zootoca. Tidligere var den plassert i slekten Lacerta, og det latinske navnet var Lacerta vivipara, og det er dette navnet som står i eldre litteratur. I dag heter arten altså nordfirfisle Zootoca vivipara. Som mange øgler, så kan nordfirfisle kaste halen når den blir angrepet av et rovdyr.

Nordfirfisla har hvite og sorte prikker på ryggen som danner et slags bredt bånd midt nedover ryggen. Fargene er brungrå, den har 5 fingre og tær med skarpe klør på hver fot. Dette er en hann, det synes på utbulingen på den øverste delen av halen. Foto: Beate Strøm Johansen.
Firfisler har tydelige skjell rundt hele kroppen, de kan blunke, og har en stor øreåpning og har rimelig god hørsel i samme høreområde som mennesker. Foto: Beate Strøm Johansen.

Nordfirfisler er kjøttetere og spiser insekter og edderkopper. De klarer å leve i kalde, subarktiske områder og høyt opp i fjellet, og er den reptilarten i verden med størst utbredelse. De er oftest grå og brune i fargen, men kan være rødlige, grønnlige og sorte (melanistiske). Hannene har litt større hode enn hunnene, men den enkleste måten å se forskjell på kjønnene er å se etter om den øverste delen av halen er fortykket. Hannene har to hemipeniser som ligger fra kloakken mellom bakbeina og nedover i halen og som gjør at øverste del av halen blir tykk. Med litt trening ser du enkelt om øverste del av halen er litt ekstra tykk, eller ikke. Tidlig om våren er den årstiden det er enklest å få nærkontakt med nordfirfisler. Det er da kaldt i lufta og i bakken, og disse vekselvarme reptilene er trege i kroppen og kan lett la seg overtale til å krype over på en varm hånd. Ungene fødes om høsten, som hos stålorm og hos slangene.

Sort, voksen nordfirfisle hann (melanistisk) fra Vennesla, Agder. 3.mai 2018. Vi ser tydelig at halen buler ut på øverste del. Foto: Beate Strøm Johansen.
Olivengrønn nordfirfisle hunn fra Rogaland 2.juni 2009. Denne arten føder levende unger om sensommer/høst. Foto: Beate Strøm Johansen.
Typisk nordfirfisle-habitat er myrkanter og åpen skog med god solinnstråling og en variert vegetasjon der de både finner gode solingsplasser og nok av gjemmesteder. Vi ser at nordfirfisle har svært gode kamuflasjefarger mot terrenget som den bor i. Foto: Beate Strøm Johansen.
Nordfirfisle (Zootoca vivipara) hann til venstre, hunn til høyre. Hannene har ofte masse små, sorte prikker på orange bukside, mens hunnene ofte har ensfarget gul bukside og hvit hals. Du ser godt den fortykkete øvre haledelen der hannens to hemipeniser ligger. Foto: Kjeld Henrik Ophus.

Salamander

To hanner av småsalamander (Lissotriton vulgaris). Hannene har store, sorte runde pletter på buksiden. Bukfargen er gulorange med lyse buksider. Om våren tilbringer de mye tid i ferskvann for å reprodusere. Men de må opp til overflaten og puste inn luft. Foto i akvarium: Beate Strøm Johansen

Vi har to salamanderarter i Norge; småsalamander Lissotriton vulgaris og storsalamander Triturus cristatus. Den vanligste arten er småsalamander, som er mindre og har glattere og lysere hud enn storsalamander. Storsalamander har masse små giftkjertler i huden og virker ru. Salamandere har ikke klør og ikke skjell i huden, de er nattaktive og beveger seg langsomt på land. Salamandere er virveldyr slik som oss, i dyreklassen Amfibier (Amphibia), i orden Salamandere, haleamfibier og halepadder (Caudata), og familien Ekte salamandere (Salamandridae). Våre to arter er i hver sin slekt; slekten Triturus og slekten Lissotriton.

Småsalamander hunn (Lissotriton vulgaris) til venstre, og storsalamander hunn (Triturus cristatus) til høyre. Det er betydelig størrelsesforskjell. Storsalamander er mørkere i fargen og mer kraftig bygd. 5.juni2016 Bornholm. Foto: Beate Strøm Johansen.
Småsalamander (Lissotriton vulgaris) i landfasen før overvintring, huden er tørrere enn når de er i vannfasen under yngletiden om våren. Disse lå kalde under en blikkplate 20.august 2018 i Kristiansand. Den til høyre er et ungdyr. Disse er aktive om natten og går da på jakt etter smådyr å spise. Foto: Beate Strøm Johansen.

Vannsalamandere er et populært navn på de salamanderartene som har en del av livssyklusen knyttet til ferskvann der eggene legges og larvene utvikles. Larvene puster den første tiden med gjeller, men utvikler etter hvert lunger og kryper opp på land om høsten eller neste vår. Alle voksne salamandre er landdyr som puster med lunger i luft, og overvintrer på frostfrie steder på land. Om natten i sommerhalvåret jakter de på snegler, meitemark, insekter og andre virvelløse småkryp, så salamandere er altså kjøttetere.

I yngletiden om våren får hannsalamandere en flott praktdrakt med en stor, taggete ryggkam. Dette er en hann av småsalamander og han har en sammenhengende ryggkam fra nakken til halespissen. Storsalamanderhannen har en oppdelt ryggfinne – en over ryggen og en over halen. Foto: Beate Strøm Johansen.
Småsalamander hann 12.september 2018 i Kristiansand under blikkplate like ved et ferskvann der de reproduserer om våren. Vi ser tydelig hannens typiske store runde bukprikker, og en mørk stripe gjennom øyet på hver side av hodet. Foto: Beate Strøm Johansen.
Hunnsalamandere får ingen ryggkam i yngletida om våren, og ser relativt likeens ut hele året, bare med litt tørrere hud i landfasen (perioden utenom eggleggingstiden om vår-sommer). De har lunger og må opp til overflaten og puste. Foto i akvarium: Beate Strøm Johansen

Grytidlig om våren begynner småsalamanderne vandringen til yngledammene sine. Det ligger ofte fortsatt snø omkring. Siden disse dyra er vekselvarme så beveger de seg veldig sakte når de er kalde, og det tar lang tid å krysse en vei. Salamandere er derfor svært utsatt for å bli overkjørt på vei til gytedammene om våren.

Grytidlig om våren begynner småsalamanderne vandringen til yngledammene sine. Det ligger ofte fortsatt snø omkring. Siden disse dyra er vekselvarme så beveger de seg veldig sakte når de er kalde. Bildet er tatt i Abusland i Evje og Hornnes 1.april 2017. Foto: Beate Strøm Johansen.
Her telte jeg 110 flate småsalamandre på en kort blindvei inn til Voie kirke 16.april 2018 i Kristiansand. Alle de små, mørke flekkene på asfalten er døde småsalamandre. En stor dyretragedie. Foto: Beate Strøm Johansen.

Du kan selv gjøre en innsats for å hjelpe salamanderne over veien om kveldene tidlig om våren i de 2-3 ukene vårvandringen pågår. Ta med lykt og en bøtte og varme klær, og gå forsiktig. Småsalamandere er veldig små og ligner en liten pinne, så det er fort gjort å tråkke på dem på veien.

To personer er her ute om kvelden tidlig om våren for å bære småsalamandere over veien så de ikke blir overkjørt i kveldstimene. Kanskje blir det også noen fine bilder. Kristiansand 13.mars 2012. Foto: Beate Strøm Johansen.

Salamandre har en feromonkjertel ved kloakkåpningen mellom bakbeina. Denne klumpete kjertelen er mørk hos hannene, og lys hos hunnene.

Småsalamander hann 12.september 2018 lå kald og stiv under en blikkplate nær vannkanten til et skogsvann der de yngler om våren i en grunn bukt. Duftkjertelen ved kloakken mellom bakbeina er sort hos hannene. Foto: Beate Strøm Johansen.
Småsalamander hunn lå kald under blikkplate 20.september 2018 nær et skogsvann i Kristiansand der de legger egg i en grunn bukt om våren. Hunnene har små, sorte prikker på gulorange buk, og gulorange kjertel ved kloakken mellom bakbeina. Foto: Beate Strøm Johansen.
Småsalamander (Lissotriton vulgaris), to voksne individer som lå kalde under en blikkplate 20.september 2018. Hunnen er øverst i bildet med små, sorte prikker på buken og lys duftkjertel mellom bakbeina. Hannen er nederst i bildet med store, sorte bukflekker og mørk duftkjertel mellom bakbeina. Foto: Beate Strøm Johansen.

Hvordan ser man forskjell på hunn og hann hos småsalamander (Lissotriton vulgaris)? Buksiden hos begge kjønn er gulorange med lyse kanter på hver side. Hunnen har bittesmå sorte prikker på den orange buken, mens hannen har store sorte prikker på buken. Disse prikkene er de samme gjennom hele livet, slik at de kan brukes til individgjenkjenning. Hannens store sorte prikker ligger ofte oppover på de mørke kroppsidene, og han har en mørk stripe gjennom øyet på hver side av hodet. Hannen får også en lang ryggkam i yngletida i vann om våren, og da er det ikke mulig å ta feil av kjønnene. Hannen har en mørk duftkjertel ved kloakken mellom bakbeina, mens hunnens kloakkjertel er lys.

Småsalamander (Lissotriton vulgaris) 20.september 2018 i Kristiansand. Øverst i bildet er en voksen hunn, nederst i bildet er en voksen hann. Hannen har antydning til store, mørke prikker på kroppsidene. Disse dyra er nå i landfasen og huden er litt tørrere enn i yngletida i vann om våren. Foto: Beate Strøm Johansen.

Storsalamander

Storsalamander (Triturus cristatus) har en mindre utbredelse i Norge enn småsalamander (Lissotriton vulgaris), noe som spesielt skyldes at storsalamanderlarvene er mer ømfintlige overfor vannkvalitet og pH, og at yngledammene deres blir borte pga menneskelig aktivitet. Storsalamanderen har giftvorter i huden med giften bufonin, men det har ikke småsalamander. Småsalamander har derfor en glatt hud, mens storsalamander har vortete og ru hud. Småsalamander blir opptil 11 cm totalengde, mens storsalamander blir opptil 15 cm i totallengde.

Storsalamander hann (Triturus cristatus) 4.juni 2016 på Bornholm. Hannene har en todelt taggete ryggkam i parringstiden om våren. Foto: Beate Strøm Johansen.
Storslamander hann med todelt ryggkam. Gjerstad i Agder 29.mai 2021. Man skal alltid ha våte hender og holde amfibiene fuktige hvis man tar dem opp av vannet. På dette bildet ser storsalamanderen tørr ut fordi det var en ekstremt varm dag slik at vannet fordampet før jeg rakk å ta bildet. Foto: Beate Strøm Johansen.

I yngletiden om vår og forsommer får hannene hos begge salamanderartene en taggete ryggkam som forsvinner når de går på land utpå sommeren. Storsalamanderhannen får en todelt ryggkam som er innsnevret over halerota, mens småsalamanderhannen får en sammenhengende ryggkam helt ut til halespissen. Hunnene får ingen ryggkam.

Storsalamander hunn (Triturus cristatus). Denne arten har masse små giftvorter i huden med giften bufonin, som sees godt på dette bildet. Hunnen får ikke noen ryggkam i parringstida. Bornholm 5.juni2016. Foto: Beate Strøm Johansen.
Storsalamander (Triturus cristatus) har gulorange bukside uten hvite felter på hver side, slik smaåsalamander har. De mørke flekkene på buken er unike for hvert individ og er de samme hele livet. Bilder av buksiden kan derfor brukes som individgjenkjennelse. Den mørke duftkjertelen mellom bakbeina er typisk for hanner, mens hunner har lys kjertel. Gjerstad i Agder 29.mai 2021. Foto: Beate Strøm Johansen.

Storsalamander (Triturus cristatus) har gulorange bukside uten hvite felter på hver side, slik smaåsalamander har. De mørke flekkene på buken er unike for hvert individ og er de samme hele livet. Bilder av buksiden kan derfor brukes som individgjenkjennelse. Dette gjelder begge salamanderartene. Hannen har en mørk feromonkjertel mellom bakbeina, mens hunnen har lys kjertel.

Tekst og foto: Beate Strøm Johansen.

Abonner på bloggen:
error

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *