Kategorier
Botanikk

Hvorfor lukter noen blomster råttent kjøtt?

En tiltrekkende lukt av avføring…

Du er kanskje lagt merke til at ulike blomster lukter forskjellig. Lukten av en rose er svak og behagelig, mens duften av liljekonvall er søtlig og intens. Men visste du at det også finnes blomster som lukter direkte vondt? Det finnes faktisk blomster som lukter en heftig blanding av råttent kjøtt og avføring. Hvorfor i all verden er det slik?

Hvorfor lukter blomster?

For å svare på dette spørsmålet må vi aller først si noe om hvorfor noen blomster i det hele tatt lukter. Blomsten inneholder plantens forplantningsorganer og har som oppgave å sørge for plantens seksuelle reproduksjon, altså at planten kan lage plantebarn (frø). For å kunne produsere frø er planten avhengig at det overføres pollen mellom blomster av samme planteart – en prosess som kalles pollinering. Siden planter ikke kan bevege seg trenger de hjelp til denne prosessen, enten av vind, vann eller dyr som insekter, fugler, flaggermus eller andre pattedyr.

Denne planten fra Hellas, kalt Dracunculus vulgaris, lukter råttent kjøtt og polliners av fluer. Lisens: CC BY-SA David Abercrombie (albategnius), flickr.com.

Evolusjon hos blomsterplanter

De blomsterplantene som blir pollinert av dyr har gjennom millioner av år med evolusjon utviklet spesielle måter å tiltrekke seg dyrenes oppmerksomhet på. Noen tiltrekker seg blomsterbesøkende dyr ved å tilby mat i form av nektar, og symboliserer at «her er det mat å få» gjennom sterke farger og/eller lukter. Når dyr mottar belønning i form av søt nektar, vil de nemlig oppsøke andre liknende blomster for å få belønning en gang til og ved ren tilfeldighet etterlate seg pollen fra tidligere blomsterbesøk. Andre blomsterplanter er mer «utspekulerte» og lurer til seg oppmerksomhet og gjentatt blomsterbesøk ved å etterliknende lukter og/eller utseende som dyrene normalt oppsøker av ulike grunner (mat, paring, egglegging, osv).

Verdens største solitære blomst, rafflesia arnoldii, lukter råttent kjøtt og polliners av fluer. Blomsten kan få en diameter på hele 1,5 meter! Virker den kjent? Kanskje skyldes det at pokémonstrene Gloom og Vileplume er inspirert av denne planten. Lisens: CC BY-ND Antoine Hubert (Antoine Hubert), flickr.com.

Så, hvorfor lukter ulike blomster forskjellig, og hvorfor lukter noen vondt? Jo, det har seg slik at ulike plantearter produserer blomster som lukter forskjellig fordi de ønsker å tiltrekke seg ulike pollinatorer – ulike dyr som overfører pollenet deres. Planter som ønsker blomsterbesøk av bier produserer blomster som ofte er gule, produserer nektar og lukter søtt. Planter som pollineres av fugler produserer ofte røde, duftfrie blomster med nektar. Og planter som ønsker besøk av fluer de produserer blomster som tiltrekker seg fluer. Og hvor finner vi ofte fluer? Jo, på avføring og kadavre. Stinkende blomster vil derfor kunne lure til seg fluer som egentlig leter etter et måltid eller en passende plass å legge eggene sine – og på denne måten lure til seg hjelp til pollinering av blomsten.

Denne planten som vokser i Asia og Afrika, kalt Sauromatum venosum eller voodoo-lilje, lukter av råttent kjøtt og pollineres av fluer. Lisens: CC BY Morgan Hartt (Morgan D Hartt), flickr.com.
Dette er blomsten til en plante fra Sør-Afrika som kalles Hydnora africana og lever under bakken som en parasitt på andre planter. Blomsten lukter avføring og pollineres av gjødselbiller. Lisens: CC0, flickr.com.
Planten Amorphophallus titanum har en blomst som lukter død og fordervelse fordi den lurer til seg og pollineres av spyfluer og åtselbiller som naturlig spiser og legger egg i kadavre. Planten har den største ugreinede blomsterstanden (det som her fremstår som «blomst») i hele verden som kan strekke seg opptil 3 meter! I tillegg til å lukte vond vil noen fluepollinerte blomster (som denne) produsere varme som hjelper å spre lukten og ytterligere imitere «varmt kjøtt». Lisens: CC BY Jim Mitchell (The Kodachrome Vault), flickr.com
Abonner på bloggen:
error

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *