Biulven (Philanthus triangulum) er et spennende insekt! På Tromøya ved Arendal har biulvene funnet områder med veldig fin sand. Der graver de lange tuneller ned i bakken. I disse tunellene lever larvene deres opp. Larvene lever på bier som biulven har paralysert. Det er derfor den har fått navnet biulv.
Biulven er en graveveps
Biulven er en graveveps, og hører ikke til i samme gruppe som stikkevepsene. Den ligner imidlertid på en stikkeveps, med sorte og gule felter på bakkroppen. Denne likheten kalles mimikry. Det vil si at biulven etterligner utseende til en stikkeveps, slik at andre dyr kanskje lar seg avskrekke fra å fange og spise den. Biulven er mindre og slankere enn en stikkeveps. For bier er den likevel en farlig jeger. Ved hjelp av egen gift stikker den og paralyserer biene. Biene fraktes enkeltvis til tunellen som hunnen har gravd.
Hver biulv hunn kan grave en gang som er flere meter lang! Den graver sideganger og plasserer 3-6 paralyserte bier i hver sidegang. Deretter legger den egg på en av biene, som blir mat for de oppvoksende biulvlarvene. Den voksne biulven lever selv av nektar.
Når biulven vender tilbake til gangen sin etter en vellykket jakt, flyr den lavt over sandbakken der flere hunner har gravd ganger. Den husker utseendet på landskapet der den har sin egen gang, og orienterer seg langsomt fram mot gangen. Når hunnen forlater gangen for å fly ut på jakt, graver hun igjen hullet slik at det ikke er synlig. Derfor bruker hun gresstuster, steiner og strå som landemerker for å finne igjen det riktige stedet. Det er gjort mange studier og eksperimenter som viser hvordan denne orienteringen foregår. De mest kjente ble gjort av adferdsforskeren Niko Tinbergen, som tok doktorgrad på biulvenes orienteringsoppførsel på 1930-tallet. Også mange andre insekter orienterer seg i landskapet på denne måten.
Biulven kan fange bier som er større enn seg selv
En bie er like stor eller større enn en biulv. Det er kanskje grunnen til at en biulv som kommer tilbake til gangen sin med en bie, nærmest kan ligne et lite helikopter på vei inn for å lande! Biulven holder fast på byttet sitt med det midterste beinparet. Noen ganger lander hun et stykke unna der gangen hennes ligger, og sitter stille som om hun finberegner retningen til gangen. Etter 10-20 sekunder letter hun igjen, og da flyr hun som regel rett til gangen og starter gravearbeidet. Selv mens biulvhunnen avdekker hullet sitt, holder hun som regel fast på den paralyserte bien med det midterste beinparet. I stor fart graver hun vekk den finkornete sanden med forbeina. Sanden kastes bakover, og det kan etter hvert bli en markant flekk med utgravd sand rundt hver biulvgang. Når hullet er frigravd, drar biulven byttet ned i gangen. Deretter kommer den opp igjen og graver igjen inngangshullet fra innsiden!
To biulvhunner ble observert inngående søndag 31.7. Da var den ene nede i gangen sin i 9 minutter, mens den andre brukte hele 29 minutter før den kom ut igjen. Denne hunnen var deretter ute i 80 minutter før hun vendte tilbake med neste bie. Den andre hunnen kom tilbake med fangst etter omkring 1 time.
Kilder:
https://naturguide.dk/biulven-jager-med-gift-men-ikke-for-at-draebe/
https://no.wikipedia.org/wiki/Nikolaas_Tinbergen
http://www.biozentrum.uni-wuerzburg.de/beewolfbiology.html