Bacheloroppgave ved UiA 2022 benytter DNA-sekvensering på døde slangers mageinnhold
Naturmuseum og botanisk hage, UiA (tidligere navn: Agder naturmuseum og botaniske hage), har i mange år ivaretatt døde dyr i museets frysere,- også slanger. Nå kommer disse døde slangene til nytte for forskningen, både i form av vevsprøver til DNA-analyser, mageprøver til diett-analyser, tarmprøver til bakterieanalyser, hudprøver til slangesoppanalyser og knokler til aldersanalyser. Framtiden vil vise om ennå flere undersøkelser kan gjøres med døde slanger. Når dyr uansett er døde, kan de veldig gjerne benyttes til forskning, siden forskning på døde dyr ikke kan skade eller stresse dyrene på noen måte. Dette kalles «invasiv forskningsmetode». Vårsemesteret 2022 skal to bachelorstudenter i biologi ved Universitetet i Agder (UiA) finne ut hva de døde slettsnokene i museets fryser hadde spist.
Bachelorstudentene Marielle Celine Samslått og Veronika Quynh Thi Phan samarbeider om denne oppgaven med å avdekke slettsnokens livretter. De skal benytte DNA-sekvensering, en metode som vil fortelle oss absolutt alt som har vært inni slettsnokenes mage. Studentene begynner med å isolere rent DNA fra hver mageprøve, og deretter måler de DNA-innholdet i prøvene for å finne ut om noen prøver må gjøres om igjen. Deretter oppformerer de DNA-materialet med en metode som kalles PCR. Deretter sendes DNA-produktet til et sekvenserings-laboratorium der vi har opprettet avtale. Laboratoriet sender oss tilbake en lang liste med hvilke arter de fant DNA i fra i de ulike mageprøvene. Dette blir utrolig spennende! Bacheloroppgaven skal leveres i mai-juni 2022.
Hva fant vi ut at slettsnok spiser?
Til vår overraskelse var det ikke stålorm som var det byttedyret som vi oftest fant i de 17 mageprøvene, – men det var markmus! Deretter kom krattspissmus på 2.plass. Vi fikk DNA fra buorm (Natrix natrix) i 16 av de 17 mageprøvene, men ikke mye buormDNA i alle disse. Stålorm (Anguis fragilis) var blitt spist av cirka 1/3 av slettsnokene før de døde. Kun 3 av slettsnokene hadde DNA fra nordfirfisle (Zootoca vivipara) i magen, og klatremus (Myodes glareolus) og småskogmus (Apodemus sylvaticus) var i et par prøver. Til og med litt DNA fra hoggorm (Vipera berus) fant vi i en mageprøve. Vi fant naturlig nok DNA fra slettsnok i alle mageprøvene, men i noen av prøvene var det så mye slettsnok-DNA at vi mistenker kannibalisme.
Veiledere på denne bacheloroppgaven er: Audun Slettan, molekylærbiolog, UiA og Beate Strøm Johansen, zoolog og slettsnokforsker, Naturmuseum og botanisk hage, UiA.