Kategorier
Zoologi

Innsamling av døde slanger

Overkjørt hoggorm, underside. Forskerne ønsker nå hjelp fra publikum til å samle inn døde slanger, deler av slanger, samt slangeskinn til å finne ut om den beryktede soppsykdommen SFD finnes i Norge. Den finnes allerede i enkelte andre Europeiske land. Foto: Beate Strøm Johansen.

Har vi fått Soppsykdommen SFD i Norge?

Universitetet i Agder (UiA) og Norsk institutt for naturforskning (NINA) ønsker å undersøke om den fryktede slange-soppsykdommen SFD (=Snake fungal desease) finnes i Norge, på ville norske slanger. I England, Wales og Tsjekkia er denne soppsykdommen påvist, og det er særlig buorm (Natrix natrix) som blir angrepet av soppen, men også hoggorm (Vipera berus). Soppsykdommen er ennå ikke påvist på slettsnok (Coronella austriaca), men vi samler inn og undersøker denne arten også.

Vi trenger hjelp av publikum til å samle inn døde slanger + hammer (=avkastete slangeskinn). Du må oppbevare døde slanger enkeltvis i plastpose i fryser med funndata på en lapp, og kontakte en av forskerne for henting (se under). Slangene behøver ikke være hele, det går bra med deler av en slange (de blir ofte svært maltrakterte i trafikken). Hammer kan ligge tørt og sendes i en konvolutt i posten.
Funndata: dato, sted, helst gps-posisjon/ koordinater, navn og kontaktinfo (telefonnummer/ epost). Skriv gjerne dødsårsak.

Her har en slange dratt av seg hammen (det gamle skinnet) ved å presse seg mellom de tørre røsslyngstilkene. Voksne, norske slanger skifter ham 2 ganger per sommer. Forskere kan få mye informasjon fra slike hammer; for eksempel om slangen har soppsykdommer, om hvilken slangeart, kjønn, alder, morfologiske ting, og DNA-analyser. Foto: Beate Strøm Johansen.
Publikum bes om å samle hammer (hele eller deler, det spiller ingen rolle) enkeltvis i små plastposer med en lapp inni med funndata: Sted (lokalt navn eller veiadresse, tettsted, by, kommune, fylke), gps-posisjon/koordinat hvis du kan få til det, dato, navn og kontaktinfo på den personen som fant den. Hammer kan sendes i posten. Putt posen med slangeskinn og lapp med funndata i en konvolutt og send til: Universitetet i Agder, Naturmuseum og botanisk hage, postboks 422, 4604 Kristiansand v/ Beate Johansen. Foto: Beate Strøm Johansen.

Avtale om henting av døde slanger

Henting på Østlandet: Annette Taugbøl ved NINA, epost: Annette.Taugbol@nina.no  mobil: 91316810

Henting på Sørlandet+ Rogaland: Beate Johansen ved UiA Naturmuseet, epost: beate.johansen@uia.no  mobil: 93218653

Henting resten av landet: kontakt enten Annette Taugbøl eller Beate Johansen, så avtaler vi forsendelse.

(hvis du ikke får svar på epost, så kan det være at eposten havner i søppelpost og at det tar tid før vi oppdager det. Send sms og be om at vi sjekker søppelpost).

Forsendelse av hammer:

Hammer kan sendes i posten, da de ikke behøver å oppbevares frosset. Putt posen med slangeskinn(ham) og lapp med funndata i en konvolutt og send til:

Universitetet i Agder, Naturmuseum og botanisk hage, postboks 422, 4604 Kristiansand, Att: Beate Johansen.

Buorm (Natrix natrix), denne arten er dessverre svært utsatt for å få soppsykdommen SFD. Nå er forskerne spent på om denne soppsykdommen finnes hos ville, norske slanger. Foto: Beate Strøm Johansen

Vil du rapportere amfibier og reptiler?

Her er lenke til et veldig enkelt rapporteringskjema for funn av amfibier og reptiler (både døde og levende), utarbeidet ved NINA:

https://survey123.arcgis.com/share/c10836b4a6ee4c2281a23a0d5222a8bb

https://www.nina.no/Naturmangfold/Amfibier/Innsamling-av-amfibier-og-reptiler

I tillegg oppfordrer vi alle til å rapportere funn av arter (levende og døde) i: www.artsobservasjoner.no  Der må du opprette en konto med brukernavn og passord først.

Du kan lese mer om soppsykdommen på slanger (SFD) i et tidligere blogginnlegg her på Naturbloggen:

Abonner på bloggen:
error

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *